Највисокиот мост на светот

Највисокиот мост на светот „Мијо“ - Највисокиот мост на светот (висок 245 метри) е вијадуктот Мијо во Франција, пуштен во употреба во 2004.
Два од најдолгите мостови во Европа се патниот и железнички мост Оресунд (долг 16 км) меѓу Данска и Шведска и патниот мост Васко де Гама (долг над 17 км) преку реката Тагус во Португалија. Мостот Васко де Гама е именуван според еден познат истражувач и за него може да прочиташ во поглавјето „Патување низ времето“.

Дали знаете?

Творецот на поимот РОБОТ е чешкиот писател Крел Чапек